2017. január 20., péntek

Jéglámpás - januári ügyeskedések


Évek óta tervezem, hogy belefogok egy "sorozatba" a blogon belül, hát eljött a pillanat!

A Crafts through the Year című könyvet már többször ajánlottam a blogon, gyakran lapozom fel ötletekért, inspirációkért - a könyvespolcon is megtalálható. Hasonló jellegű könyv a Children's Year: Seasonal Crafts and Cloths, szintén nagy kedvencem, ráadásul ehhez a könyvhöz - innen jött az ötlet - egy blog is íródott, amely, a szerzők szándéka szerint, a könyvben olvasható ötletek megvalósítását dokumentálja, dokumentálta. A blogot néhány évvel ezelőtt találtam meg, már akkor sem frissült egy jó ideje, a szerzők "le is zárták", a bejegyzés megírása előtt próbáltam felkutatni, de már nem sikerült - sajnos. Végül egy harmadik könyvet is megemlítenék inspirációs forrásként: az Egész évben Findusszal címűt. Pettson és Findusz természetesen nagy kedvenc nálunk is, ez a könyv hónapokra lebontva tartalmaz kézműveskedő-alkotó ötleteket, több-kevesebb "sikerrel", a januári ötletcsokor például kevésbé sikerült jól - szerintem.
Szóval egy olyan sorozatot szeretnék feltenni a blogra, amelyben minden hónapban legalább egy ötletet bemutatok, ami gyerekekkel megvalósítható. Felütöttem a jó öreg Országh László-féle angol-magyar szótárt is a "craft" szócikknél, ahol is az "ügyeskedés" szó ütötte meg a szememet - és annyira meg is tetszett, hogy úgy döntöttem, ezt fogom használni, még akkor is, ha kicsit suta... :)


A januári ügyeskedés tárgya a jéglámpás lett. Az egyik ismerősöm posztolt egy cikket jéglámpás témában a kék-fehér közösségi oldalon, angol nyelvű blog posztja volt, gyönyörű fotókkal. Ráadásul ez az ismerősöm több évig élt Finnországban és azt is leírta, hogy ott a sötét, téli hónapokban reggelente ilyen jéglámpások várták a gyerekeit az óvoda udvarán. Abban a posztban, amelyet ez a kedves ismerősöm megosztott, konzerves dobozokkal készült a lámpás, mi azonban sikertelenek voltunk ezzel a megoldással - a konzerves dobozok pereme miatt nem lehetett belőlük kiszedni a jeget. Ezért átváltottunk a műanyagból készült edények és fémkaspók változatra - időközben találtam egy olyan blogot is, ahol a szerző félbevágott petpalackokkal dolgozik.


A lényeg: szükség van egy kisebb és egy nagyobb edényre. A nagyobb edénybe vizet öntünk, a kisebb edényt, melybe köveket helyezünk, ragasztószalag segítségével a nagyobb edény közepébe ragasztjuk. A vízbe különböző ágakat, bogyókat, terméseket tehetünk, ezek szépen belefagynak majd a lámpás oldalába. Kellően hideg időben néhány óra alatt odakint is megfagy a lámpást alkotó víz, de persze mélyhűtőbe is tehetjük. Ha megfagyott, egy kevés meleg vizet folyatunk a lámpásra és a kisebb edényt kivesszük a jégből, a jeget kivesszük a nagyobb edényből - itt bukott el a konzervdobozos megoldás....
Nálunk a nagyobb edény egyik esetben egy öblös, fehér műanyag volt - olyan, amiben a palacsintatésztát szoktam készíteni -, a másik esetben egy kb. 15 cm magas fém kaspó, amit a svéd bútoráruházban lehet kapni mondjuk fűszernövények alá. Kisebb edénynek kisméretű poharakat használtunk.


És mehet bele a mécses! Nekem ezúttal nem volt lehetőségem bogyókat, terméseket beszerezni, így készültek egyszerű, dísz nélkül lámpások, illetve fenyőággal díszítettek is.

Még tartja magát a tél, még készíthetünk jéglámpást, hogy aztán kedvünkre gyönyörködhessünk benne a korán sötétedő téli délutánokon.


Örömteli ügyeskedést!