2017. február 4., szombat

Tobozmanók - februári ügyeskedések

A néphit szerint február 2-án, Gyertyaszentelő napján ébred fel a medve és bújik ki először a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, ha azonban nem, elindul élelmet keresni. Nálunk csütörtökön, február második napján olyan ködös és borult volt az idő, hogy a szomszéd utcáig nem láttunk el, így nagyon bízunk abban, hogy a medve már két napja járja az erdőket, réteket és élelem után kutát -, ami azt jelentené, hogy a tél hamarosan véget ér.

Ebben reménykedünk ugyan, azt azért tudjuk, hogy a február erősen téli hónap még, így a héten tobozmanókat készítettünk.
Az eredeti ötlet ezúttal is a netről származik, talán norvég manók, skandináv törpék címen fut és egészen komoly árakon lehet megvásárolni ezeket a tobozból és gyapjúfilcből készült lényeket - nekem a gyerekekkel együtt sikerült elkészítenem a saját változatunkat, így a februári évszakasztal díszei lehettek a télkirály, az üveggyöngyök és a fehér selyemkendő mellett.

Szükségünk van néhány szép, nagy tobozra - mi ezeket a Pilisszentiván melletti erdőből szoktuk beszerzni. Emellett különböző színű gyapjúfilcekre, gyapjúfonalra, tűre, cérnára, ollóra, ragasztóra és egy villára a pompomkészítéshez.
A toboz méreteit mérjük le - ott mérjük le a kerületét, ahova a sapka peremét szánjuk. Ezek után papírból - erre is szükség van.... - készítsünk egy sablon a sapka számára, majd ezt a sablont a gyapjúfilcre téve rajzoljuk körbe és vágjuk ki.

A körcikk, vagy körszelet két oldalát pelenkaöltéssel varrjuk össze. 

A pompomhoz tekerjünk gyapjúfonalat egy villára, 15-20 kör elegendő. Majd egy 6-8 cm hosszú fonaldarabbal kössük el a villára tekert fonalat, szorítsuk meg, majd vágjuk le a villáról - és kész a pompom. 

Ezt varrjuk fel a sapka csúcsára - én úgy csináltam, hogy a pompom összekötésére szolgáló hosszabbra hagyott fonaldarabot behúztam a sapka belsejébe és ezt varrtam oda a sapkához. Szerintem egy egyszerűbb megoldás, mint magát a pompomot hozzáügyeskedni a sapka pici csücskéhez.
Eltérő színű gyapjúfilcből készítsünk a sapkának szegélyt: egy körülbelül 1,5-2 cm vastag csíkot varrjunk fel a sapka szélére.
Ha elkészült a sapka, próbáljuk rá a tobozra, majd vegyük le róla. Ahova a sapka pereme, széle esik, nyomjunk ragasztot a tobozra és húzzuk rá vissza a sapkát. Hagyjuk száradni, amíg a ragasztó megköt - és kész is.


Fűzhetünk bele cérnát és fel is akaszthatjuk dísznek -, ha karácsony előtt készül, akár karácsonyfadísznek, ablakdísznek.

Örömteli ügyeskedést!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése