2016. április 2., szombat

"A póló fölé", avagy egy kötött mellény

Kötöttem, ismét magamnak....
Nagyon kedvelem a The Purl Bee, bizonyára sokatok által ismert oldalát - az egyetlen blog, aminek a hírlevelére fel vagyok iratkozva, már csak azért is, mert rendszeresen küldenek jobbnál-jobb ingyenes mintákat. Ilyen minta volt már jó régen - talán egy éve is, nem tudom - az Over-the-Top Top is, amibe azonnal beleszerettem. Még a nyáron vettem hozzá fonalakat, a leírás egy ezüst színű pamutot és egy beige színű gyapjút javasol - én ezt és ezt választottam.Szerintem a minta gyönyörű, egyszerűségében rejlik a szépsége. Harisnyakötéssel készül, a minta szerint a fordított oldala lenne a színe, de mivel én a harisnyakötésnek a sima oldalát szeretem, szembe mentem a mintával és hagyományosan a sima oldalt használtam a mellény színeként.Ami izgalmassá teszi, az egyrészt az egyszerre két különböző színű és anyagú fonallal való kötés, másrészt pedig a szélek megoldása. Mind alul, mind az ujjaknál, mind a nyakánál "visszafordul" a kötés, ki kell hajtani, majd az elkötésnél hozzá kell kötni a mellény testéhez. A leírásban tökéletesen követhető és világos videó van hozzá. Emiatt a megoldás miatt van szükség egyébként a két pár kötőtűre és egy speciális, "ideiglenesnek" nevezett szemfelszedési módra, amelyet ugyancsak videóval illusztrál a minta.


A fazonja kifejezetten derékfazon, a 38-as méretet kötöttem, követtem a megadott hosszúságot - emiatt a fazon miatt lehet csupán fenntartásokkal "mellénynek" nevezni, de én nem vagyok elég tapasztalt angolos ahhoz, hogy az "over-the-top top" szójátékot használható módon magyarra fordítsam.


Nagyon jó volt kötni és most nagyon jó viselni is!!

Fonalak:
Phildar Phil Cotton 074, ezüst (a leírás 3 gombolyagot ír, nekem szükséges volt egy negyedik is), Cheval Blanc Merino Baby 038 homok (4 gombolyag).
Tű:
4 körkötőtű (2 párra van szükség)