2014. június 1., vasárnap

Lali baba

Lassan egy hónapja is van már, hogy Réka lányunk negyedik születésnapját ünnepeltük. Az ünneplés megvolt, az ajándék is elkészült, de a blogra feltenni nem volt még időm - pedig 25, illetve 30 nap múlva újra ünneplünk majd egy-egy születésnapost... :) 
Réka egy 40 cm nagyságú waldorf babát kapott, akit a születésnapját megelőző hetekben, rendszerint, éjszakánként készítettem. A baba a Lali nevet kapta Rékától. Varrtam hozzá egy kék-fehér kockás ruhácskát is, méghozzá Réka édesapjának az egyik leselejtezett ingéből. A ruhácska hátulgombolós lett, úgy szabtam ki az ingből, hogy felhasználtam az ing gombolását, így rengeteg időt és energiát takarítottam meg.
Nem vagyok egy nagy babavarró - a manók terén sokkal inkább otthonosan mozgok. Első babámat, egy 30 centis öltöztetős babát Karin Neuschütz könyvéből teljesen egyedül, autodidakta módon varrtam - nem is tennék fel róla képet, kedves és aranyos lett az egyébként Rizsbaba néven futó baba, aki nevét rövid, bevarrt, valóban rizsszerű hajáról kapta. Zitának készítettem több, mint négy évvel ezelőtt, mielőtt Réka született. De akkor még fogalmam sem volt a "láthatatlan" öltésről és egyéb trükkökről, úgyhogy minden egyes öltés látszik rajta és hát a Neuschütz-féle szabásminta sem tökéletes: nagyon nyúlánk a baba, vékonyka és hosszú.
Két és fél évvel ezelőtt azonban - amikor harmadik, Zsófi lányunk még csak tervben volt - beiratkoztam az egykori gödöllői óvónő, Orth Magda tanodájába, egy hat alkalmas tanfolyamra, ahol 40 centis öltöztetős babát készítettünk. Ekkor készült Bálint, ráadásul a tanfolyam közepén tudtam meg, hogy Zsófi is készülődik már odabent :)
Bálint végül Zitáé lett, pedig adódott volna, hogy Réka kapja, de az akkor 15-16 hónapos Rékát egyáltalán nem érdekelték a babák, Zita viszont odavolt értük, ráadásul az egyik barátnőmnek nem sokkal korábban született meg a kisfia, Bálint, a baba róla kapta a nevét. (Bálint születésére egyébként egy manót kapott, akinek a ruháját Réka egyik rugdalózójából varrtam - tudtok követni!? - és írtam is róla ITT.)
Bálint egy színtiszta gyapjú body boldog tulajdonosa is egyébként, ezt a bodyt kölcsönbe kaptuk egyik barátnőmtől, amikor Réka született, de sikeresen kimostam 60 fokban a többi babaruhával együtt, így Réka soha nem hordta, visszaadni sem tudtam már az egyébként eredetileg 62-es méretű ruhácskát, megkapta hát Bálint - itt is elég olcsón megúsztam a babaruhavarrást....

Így hát Réka még mindig öltöztetős baba nélkül élt, egészen mostanáig. Lali baba Bálint baba mintájára készült, sok ponton elégedetlen vagyok vele, nem szerencsés, hogy két és fél év kihagyás után estem újra neki egy ilyen nagy feladatnak, ráadásul éjszakánként.
Jó lenne újra babavarrásra járni, Magdához azonban már sajnos soha többet nem fogok tudni menni. Éppen ma van kilenc hónapja, hogy elment közülünk. Szeretettel gondolok rá, akárhányszor eszembe jut és szerencsésnek érzem magam, hogy ismerhettem őt! Köszönöm, Magda, hogy a babavarrás ilyen sok csínjára-bínjára megtanítottál, és hogy már két lányomnak varrhattam a Te közvetlen, vagy közvetett segítségeddel öltöztetős babát!

Kicsi Réka, nagyon boldog születésnapot kívánunk neked!