2014. január 5., vasárnap

Babaház házilag

Az idei - illetve már a tavalyi - karácsony legkomolyabb ajándéka ez a babaház volt, melyet a két nagyobbik lányunk kapott.
Bő fél évvel ezelőtt kezdtem el böngészni a babaházak között, hiszen Zita tavaly nyáron töltötte be az ötödik életévét, és olyan sok helyen - például anno Orth Magda babavarró csoportjában is - hallottam, hogy ezek a tíz centi körüli babaházba való babák nem valók kisebb gyerekek kezébe. Zita azóta öt és fél éves lett és igaz ugyan, hogy Réka csak tavasszal lesz négy, de mivel egy ilyen babaházból egy dukál egy családban, még akkor is, ha ott történesen három lány él, és mivel ők ketten folyamatosan együtt játszanak, arra gondoltam, hogy talán belefér, ha a két lány ezt kapja közös ajándékként a nagyszüleitől, illetve a család összes többi tagjától.

Szóval találtam néhány használhatónak tűnő képet kiindulás gyanánt - egyet Soulemama blogján, ami inkább "állatház", egy hasonló, igazán "waldorfos jellegűt", de már inkább babaházat egy kanadai oldalon, és többféle változatot a Growing a Green Family honlapon. Saját készítésű babaházat szerettem volna, de én képtelen lettem volna ezt elkészíteni, így a gyerekek nagypapájához fordultam segítségért, aki valódi ezermester, elképesztő dolgokat készített már és ráadásul még azt is állítja, hogy élvezi! :) Ő átböngészte a tőlem kapott forrásokat, maga is kutakodott a neten és végül a Growing a Green Family oldalon található egyik házra - a honlapon cherry wood dollhouse néven fut - mondta azt, hogy vállalja. Az eredmény az eredetinél egy sokkal szebb, sokkal csinosabb házikó lett.

Közben azon törtem a fejem, hogy a bútorokat hogyan fogjuk megoldani, mert azt embertelen nagy munkának tartottam volna házilag elkészíttetni bárkivel is, de szerencsére a nagymama ráakadt egy olyan játékcsaládra, melynek fából készült egyszerű, kedves bababútoraik vannak. A céget különösebben nem akarom reklámozni, de azért készítettem jó néhány fotót a bútorokkal is.


A házat ezek után ezeknek a bútoroknak a méreteihez mérten tervezte meg a nagypapa, én pedig időközben a naaaagycsalád minden tagjával - nagynénik, nagybácsik, dédik, stb. - lebeszéltem, hogy minden más ajándék helyett szálljanak bele a babaházi bútorokba. Így történt hát, hogy a babaház egy nagy családi projekt lett a két lánynak: nagypapától sk kapták a házat - persze nagymama segítsége is benne van rendesen -, benne egy négytagú családot, és a különböző helyiségek bútorait egy-egy családtagtól: déditől a fürdőszobát, nagybácsitól a nappalit, stb. stb.


Ennek köszönhetően idén egyikőjük sem kapott felesleges, hasznavehetetlen, vagy bennünk ellenérzéseket keltő ajándékokat, amik rövid időn belül a pincébe, onnan meg szeretetszolgálatok adománygyűjtő konténereibe kerülnek. Jó lenne, ha minden évben ki tudnék találni valami hasonló "nagy projektet", egy közös ajándékot a teljes családtól, sokkal hasznosabbnak tartanám, mint a sok kis felesleges dolgot, ami óhatatlanul becsúszik annak ellenére, hogy szinte mindenkivel meg tudjuk beszélni, hogy milyen ajándékot ne vegyen a gyerekeknek.


A házzal kapcsolatban két apróságra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik a ház "padlásterében" található "szatyorfül", ami lehetővé teszi - súlyából adódóan természetesen csak egy felnőtt számára -, hogy bármikor egyszerűen felemelhesse a házat.
A másik a ház tetejének rögzítési módja. A háztető két oldalán található vékony kis lécecske meglehetősen komoly csavarokat takar, amelyek azért kerültek beépítésre, hogy a ház azt is kibírja, ha a gyerekek apukája ráül a tetejére. Ez persze ritkán fordul elő, de a gyerekek már annál inkább felmásznak a tetőre, ami így gond nélkül elbírja őket.
Hálás vagyok, hogy a gyerekek nagyszülei partnerek voltak ennek az ajándéknak a megteremtésében és közel három hónapon keresztül agyaltak, terveztek, gondolkoztak és dolgoztak azon, hogy minél szebb és jobb babaház készüljön, köszönet nekik!!!!

3 megjegyzés:

  1. Csodás lett!! De jó a lányaidnak :)

    VálaszTörlés
  2. Csodajó! Nagyon szép ajándék, és szép családi összefogás.

    VálaszTörlés