2012. augusztus 31., péntek

Nyári menünk

Fotó INNEN.

A meteorológiai nyár utolsó napján itt az idő, hogy feltegyem a nyári menünket.

Ez most némileg valós, némileg fiktív menü, tekintettel arra, hogy én Zsófi miatt egyelőre nem eszem hüvelyeseket és azokat a bizonyos K-betűseket, illetve két végigordított délután után rá kellett jönnöm, hogy legkisebbik lányom egyik kedvenc levesemet, a zellerkrémlevest sem bírja... .:((

Hogy mit ettünk - illetve én mit nem ettem - a nyáron, azt itt olvashatjátok.


2012. augusztus 7., kedd

KesztyűmanókMa, a gyermekágy utolsó napján, jutottam el odáig, hogy posztolni tudjam azokat a kesztyűbábokat, amiket még Zita lányom születésnapjára készítettem..

Mivel Zita egy ideje szívesen bábozik – eddig többnyire az egyik fotel mögé kuporodva – születésnapjára az egyik nagymamától bábszínház-paravánt kapott. Az elmúlt években kapott kesztyűbábok mintájára az jutott eszembe, hogy készítek neki egy lány és egy fiú figurát, annál is inkább, mert a meglévő repertoár kizárólag állatokból áll.


Hogy szentségtörés-e, vagy sem, azt nem tudom, de úgy döntöttem, hogy a waldorf babáknál ismert fejelkészítési módszert fogom alkalmazni. A figurák feje tehát gyapjúból készült, kemény golyóvá gyúrva. A kis méretnek megfelelően szemvonalat készítettem csak, tehát csak vízszintesen van osztva a fejük. Erre került rá a testanyag, majd a szemek, a száj, végül a fiúcskára hosszú sipkát varrtam, a lányra pedig meghorgoltam a szokásos „sapit”, amibe belesubáztam a haját.


A waldorf babáknál jellemző, a fej elkészítéséből adódó nyakkialakítást használtam fel ahhoz, hogy a kis kezek a fejeket is mozgatni tudják, ha belebújtatják ujjaikat a manók testébe. Ellentétben tehát a „rendes” kesztyűbábokkal, ahol a figurák feje „lyukas” és abba kerül bele a kezünk középső ujja, így válik mozgathatóvá a fej, a „kesztyűmanóknak” ugyanolyan nyakuk van, mint a waldorf manóknak, babáknak, csupán valamivel vékonyabb és hosszúkásabb, hogy bele lehessen varrni a kesztyű középső ujjába és még az ujjunk is elférjen mellette.