2012. április 30., hétfő

Kötött sapkák, avagy egy fura segélyakció II.


Korábban már beszámoltam arról az akcióról, amit az I. számú Gyermekklinika koraszülöttjei számára indítottak.
Igaz, megkésve bár, de elkészültem újabb három sapival, ezúttal kötöttem őket, különböző megmaradt gyapjúfonalakból. Ha mostanra már talán túl melegek is, remélem, ősszel fogják tudni használni a klinikán.
A kötésminta a legegyszerűbb: az első öt sort dupla patentmintával kötöttem, majd váltottam harisnyakötésre és néhány sor után soronként három szemet fogyasztottam, míg kilenc szem nem maradt, ezeket pedig összekötöttem. 4,5-es zoknikötőtűvel dolgoztam, egy 22, egy 24 és egy 26 cm-es sapi készült.


Fonalak:
Zöld sapi: Barka Ötórai Tea
Kék-barna csíkos sapi: Barka Mosó Masa
Fehér sapi: Malabrigo Merino Worsted

2012. április 28., szombat

Tavaszi menünk


Fotó INNEN.
Januárban közzé tettem a téli menüsorunkat, így április legvégén már jócskán csak itt az ideje, hogy megosszam veletek, hogy mit eszünk tavasszal. Természetesen rengeteg spárga, spenót és sóska fogy, Réka lányunk mindet falja is rendesen, Zita azonban csak a spenóttal – illetve ahogy ő nevezi, spencincinnel – van jóban. Nálam ezek közül a sóska van az első helyen, azt hiszem, minden nap tudnék sóskafőzeléket enni. Gergőnél a spárga a mindent vivő, de én is nagyon szeretem.
A friss, nyers zöldségek egyre bővülő kínálata háttérbe szorítja kissé a gabonákat, illetve a gabonanapokat, ezekre most kevésbé figyelek. Mivel már ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre, vacsorára általában salátákat készítek – zöldsaláta, paradicsom, cukkini, rukkola, madársaláta, paprika, stb. – Réka ezek fogyasztásában is partner, Zita már kevésbé, ő a paradicsomot, retket és uborkát eszi csak meg.
Az ablakunk alatt nő a saját ültetésű hónapos retek és a kiskertbe is kiültettük már a különböző fűszernövényeket. Éljen a tavasz!

A menüsort pedig a Menü oldalra kattintva olvashatjátok, az alábbiakban pedig néhány hasznos tudnivaló a spárgáról, a sóskáról és a spenótról.

2012. április 14., szombat

Tavasztündérek


Régóta gyönyörködöm Savitri-Lili csodálatos gyapjútündéreiben és tervezem is, hogy én is készítek a Tündérrózsa Waldorf Óvoda blogján található leírása alapján egyet-kettőt. Tavaly a Hidegkúti Waldorf Iskola adventi bazárján vettem is mesegyapjút mindenféle színben, de a tündérkészítés mostanáig váratott magára.
Zita és Réka is kapott egyet-egyet, a tündérek a gyerekszoba ajtaját díszítik. Zita már rendelt is egy harmadik az évszakasztalra - "azon miért nincs???" felkiáltással -, illetve én magam is tervezek egy harmadikat, aki a harmadik kislányunkat vigyázza majd.
Lili leírása érthető, jól követhető, a tündérkészítés pedig valóban egyszerű, viszont annál látványosabb az eredmény! Köszönet érte Lilinek!

2012. április 5., csütörtök

Vegetáriánus húsvéti menü és az ajándékok


A hét elején összeállt az idei húsvéti menünk is. A receptek döntő többségét az Éva Magazin tavalyi és idei húsvéti számából szedtem össze, úgyhogy nagyjából úgy fog kinézni ez a bejegyzés, mint egy Éva reklám...

Szombaton krémlevest készítek ebédre, már nagyon szeretnénk spárgából enni ezt a bizonyos krémleves, de tegnap a piacon meggyőződtem arról, hogy ez egy kicsit még drága mulatság lenne, ezért zeller-póréhagyma leves fogunk enni, pirított zsemlekockával. Utána krémsajtos trifle-t készítek, az eredeti recept így szól.
A hozzávalók négy személyre:
4 dl natúr sajtkrém
2 tojás
5 + 5 dkg nádcukor
10 dkg. gyümölcsös müzli
10 dkg fekete ribizli (mélyhűtött)

A ribizlit 5 dkg cukorral feltesszük főni, míg levet nem ereszt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A két tojás sárgáját habosra verjük a másik 5 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a sajtkrémet. A tojásfehérjét keményre verjük és összekeverjük a sajtkrémes tojássárgájával. A poharak aljára elosztjuk a müzlit, rákanalazzuk  a tojásos sajtkrémet, majd a tetejére jöhet a ribizli. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Forrás: Éva Magazin Húsvét 2011.
No de, én nyers tojást a gyerekeknek egyáltalán nem adok, tekintettel a harmadik kislányra in utero én sem eszem. (Egyébként sem, de most még annál is kevésbé!) Úgyhogy a sajtkrémet Vera tejmentes trifle-jének pudingporos krémjével fogom helyettesíteni.

Későbbi megjegyzés (2012. 04. 06.): elkészítettem pár perce a krémet a következő módon: a Vera által javasolt Alnaturás pudingporból elkészítettem a pudingot, majd hozzákevertem a natúr sajtkrémet - a fél liter pudinghoz kb. 20 dkg sajtkrémet. Isteni finom lett!! Hát ha még a ribizli is rákerül....

A szombat délutánt ilyenkor rendszerint anyósoméknál szokta tölteni az egész család, ahova a szokásos vega kisgömböc mellé most ezt a sajtkrémes répasütit fogom vinni.
A hozzávalók a tésztához egy 20x30 cm-es formában:
20 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
15 dkg reszelt sárgarépa
1 marék aprított petrezselyem
1 dl répalé
10 dkg vaj
2 tojás
só, bors
A krémhez:
2 doboz natúr sajtkrém
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
 só, bors
snidling

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a mixerrel addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Hozzáöntjük a répalevet, beletesszük a reszelt sárgarépát és a petrezselymet. Hozzáadjuk a lisztet, majd az egészet egy kivajazott, kilisztezett formába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha teljesen kihűlt, rákenjük a krémet, amihez előtte mixerrel összekeverjük a sajtkrémet a tejföllel, a fokhagymával, a sóval és a borssal, a tetejére pedig snidlinget szórunk, majd fogyasztás előtt kisebb kockákra, katonákra vágjuk.
Forrás: Éva Magazin Húsvét 2012.

Vasárnap délelőtt közös kalácssütést tervezek a lányokkal, Zizi (nem az én Zizim, hanem a vegasztroblogger) nagymamájának foszlós kalácsát fogjuk elkészíteni. Ebédre pedig vega gyrostálat készítek: pitával, gyros fűszerezésű szejtánnal, franciasalátával, rozmaringos krumplival, tzatzikivel és olajban pácolt zöldségekkel.

Hétfőn ebédre magunknak medvehagymás kápiát készítek zöldséges rizzsel, a gyerekek nagy valószínűséggel csak az utóbbiból fognak enni. Utána pedig tojáskeksz lesz az alábbiak szerint:
A hozzávalók 12 keksz tésztájához:
20 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
8 dkg vaj
csipet só
fél csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
1 tojássárgája
5 dkg porcukor
A krémhez:
10 dkg fehér csoki
fél dl tejszín
4 dkg vaj
A mázhoz:
porcukor
víz
ételfesték

A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehér csokit és a vajat. 1-2 órára hűtőbe tesszük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a citrom héjával és a cukorral, belemorzsoljuk a hideg vajat, beletesszük a tojást és a citromlevet. Vékonyra nyújtjuk és 24 db tojásformát szaggatunk belőle. 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, majd ha kihűlt, kettesével összeragasztjuk a krém segítségével. A mázhoz összekeverjük a porcukrot (hogy mennyit, az rejtély....) pár csepp vízzel hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk, ételfestékkel színezzük, és díszítjük a kekszeket.
Forrás: Éva Magazin Húsvét 2012.

És végül, mivel a hétfő délután nálunk fogja tölteni a nagyobb család, Pasqualina tortát fogok sütni uzsonnára, hozzá pedig friss salátát készítek.
A hozzávalók:
50 dkg liszt
1 dl olíva olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg spenót
50 dkg rikotta
10 dkg reszelt parmezán
6 tojás (én ezt kihagyom) + 2 tojás a tésztába
1-1 evőkanál friss, aprított petrezselyem és majoránna

Mixerrel összekeverjük a lisztet, az olíva olaj felét, egy csipet sót és 2,5 dl langyos vizet. 8-10 percig dagasztjuk, ha már sima tésztát kaptunk, akkor 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és 1 órára konyharuhával lefedve pihentetjük. Forró olíva olajon dinszteljük a hagymát, és a spenótot - kb. 2 percig. Amikor kihűlt, kinyomkodjuk belőle a vizet. Szétnyomkodjuk a rikottát, hozzáadunk 2 felvert tojást, beleforgatjuk a spenótot, a zöldfűszereket és a reszelt sajtot, sózzuk és borsozzuk. 190 fokra előmelegítjük a sütőt, kikenünk egy 20 cm-es tortaformát, kinyújtjuk a 10 tésztagombócot 1 mm vékonyra. Az elsőt a tortaforma aljába fektetjük úgy, hogy a tészta túlnyúljon a peremén. Beolajozzuk a tészta tetejét, rátesszük a spenótos-rikottás keveréket és mindezt megismételjük további négy réteggel. Ezek után egyenként beleütjük a nyers tojásokat - én ezt kihagyom - majd folytatjuk a rétegezést addig, míg a keverékünk és a tésztánk elfogy. Késsel levágjuk a peremen túllógó részeket, a széleket pedig szorosan visszahajtuk, hogy lezárjuk a torta oldalát. Villával megszurkáljuk, megolajozzuk a tetejét és 45-50 percig szép barnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni és langyosan felszeleteljük.
Forrás: Éva Magazin Húsvét 2012.

Az ajándékok ezúttal pedig 1-1 ukulele a lányoknak - Zita kb. egy éve már kapott egyet, egy elég gyenge minőségűt, ami azóta szét is tört, és mivel napi szinten játszanak zenélőset, koncerteset, ringatósat, ezért talán mindketten fognak örülni egy-egy ilyen hangszernek. Ezen kívül Réka kap egy homokozószettet, Zita pedig "mini bilibót", ez utóbbit ő maga rendelte mégpedig azért, mert amikor néhány hónapja Hajtka-Zsófiéknál jártunk a hordozós katalógus fotózásán, akkor Zsófi kislányának, Kamillának játékai között talált Zita egy ilyen csodát és azóta erre vágyik.

A tavalyi menünket és ajándékainkat itt találjátok.
Örömteli húsvéti készülődést kívánok mindenkinek!

2012. április 1., vasárnap

Újabb kötött nyakbavaló


A hétvégén a legfiatalabb barátnőnk születésnapját ünnepeltük - így most már mindenki betöltötte a 34-et! - , neki készült egy itt és itt már bemutatott Sev(en) Circle névre hallgató nyakbavaló. Amikor októberben az első verziót elkészítettem, ugyancsak ajándékba egy másik barátnőmnek, akkor a mostani ünnepelt félig viccesen, félig komolyan azt mondta, hogy ő piros színben kér egy ilyet. Nos hát én komolyan vettem, pirosból kötöttem, de a rendelkezésemre álló két gombolyag fonalból csak hat "hurka" jött ki, és mivel mindenképpen szerettem volna odaadni az ajándékot a hétvégi ünneplésen, nem volt már lehetőségem újabb adag fonalat venni. De azt hiszem, zavarni senkit sem zavar, hogy hét hurka helyett ezúttal csak hat van.


Fonal: Barka Mosó Masa, 5-ös körkötőtűvel.