2012. február 28., kedd

Kötött ujjatlan férfikesztyű


Karácsonyra húgomnak horgoltam egy ujjatlan kesztyűt, ami annyira megtetszett Gergőnek, hogy azt kérte, neki is készítsek egyet. Keresgéltem egy ideig, hogy van-e horgolt (!) férfikesztyű a neten, de aztán úgy döntöttem, a horgolás helyett a kötést választom. Megnéztem néhány kötésmintát, illetve a Csak két gombolyag című könyvben szereplő női egyujjas kesztyű kötésmintáját és ezek segítségével összegyúrtam a saját magam kis mintáját, amit szeretnék is megosztani veletek. Ami nekem fontos volt, hogy egyben tudjam megkötni, vagyis nem akartam a hüvelykujjat külön kötni és utólag rávarrni, ahogy több mintán is láttam. Hogy a hüvelykujj egyben van a kesztyű egészével, arról több fotót is próbáltam készíteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel, kettőt azért beteszek ezek közül.


És akkor a kötésminta.
Fonal: Barka Mosó Masa
Tű: 4,5 zoknikötőtű
2 db segédtű, vagy biztosítótű
Próbakötés: 28 szem és 24 sor, dupla patentkötéssel

48 szemet szedek fel és egyenletesen elosztom négy vagy három tűn (én három + egy tűvel dolgoztam).
Dupla patentkötéssel (2S 2F) kötök 20 sort.
21. sor: 1S 1szapF 1S (2F 2S)x11 1F 1szapS 1F / 50 szem
22. sor: 1S 1F 1szapF 1 S (2F 2S)x11 1F 1S 1szapS 1F / 52 szem
23. sor: 1S 1szapS 2F 1S (2F 2S)x11 1F 2S 1szapF 1F / 54 szem
24. sor: 2S 2F 1szapS 1S (2F 2S)x11 1F 1szapF 2S 2F / 56 szem
25. sor: 2S 2F 2S 1F 1szapS 1F (2S 2F) x10 1S 1szapF 1S 2F 2S 2F / 58 szem
26. sor: 2S 2F 2S 1F 1S 1szapS 1F (2S 2F)x10 1S 1F 1szapF 1S 2F 2S 2F / 60 szem
27. sor: 2S 2F 2S 1F 1szapF 2S 1F (2S 2F)x10 1S 2F 1S 1szapS 2F 2S 2F / 62 szem
28. sor: 2S 2F 2S 2F 2S 1F 1szapF (2S 2F)x10 1S 1szapS 2F 2S 2F 2S 2F / 64 szem
29. sor: (2S 2F)x16 / 64 szem
30  sor: 2S 2F 2S - ezt az első hat szemet, miután megkötöttem, egy segéd-vagy biztosítótűre húzom, majd kötök tovább (2F 2S)x13 - az utolsó hat szemet nem kötöm meg, hanem egy másik segéd-vagy biztosítótűre húzom. Ez a 2x6 szem adja majd a hüvelykujjat, de előtte a tenyérrészt kötöm tovább a maradék 52 szemmel, dupla patenmintával. Én 12 sort kötöttem, majd lekötöttem.
Hüvelykujj kialakítása:
A két segéd- vagy biztosítótűről átteszem a szemeket három zoknikötőtűre úgy, hogy közben figyelek arra, hogy melyik volt az a hat szem, amit a 30. sorban már megkötöttem, hiszen azon a hat szemen eggyel több sor van, mint a második adag hat szemen. Azon a hat szemen indulok tehát el -  új fonalvéggel -, ahol egy sorral kevesebb van, dupla patentkötéssel kötök igény szerint 5 vagy 6 sort, majd lekötöttem - nekem, illetve Gergőnek 5 sor elég volt.
A hüvelykujj és a tenyérrész között egy kisebb lyuk marad, ezt egy merkelőtűbe fűzött vonaldarabbal összevarrom, illetve Gergő tőlem azt is kérte, hogy a kesztyű végénél, ahol az ujjak vannak, egy ponton - középen - egy öltéssel varrjam össze a kesztyűt, hogy jobban rásimuljon a kezére. Megpróbáltam három pontos is összevarrni - az összes ujjközben -, de ahhoz kevés volt a 48 szem, mert így nem tudta bedugni a lyukakba az ujjait. Ezért, ha ez a szándékotok, azt javaslom, 4 szemmel mindenképpen többet kössetek, akkor elég bő lesz a kesztyű ahhoz, hogy össze lehessen varrni az ujjközöknél.
A kesztyű méreteiről egyébként annyit érdemes tudni, hogy szerintem egy átlagos nagyságú férfikézre jó kell hogy legyen: kerülete a csuklónál 17 cm, a hüvelykujj tövénél 25 cm, hosszúsága a hüvelykujj tövéig 8 cm, a kesztyű teljes hossza 17,5 cm, a hüvelykujj hossza 5-5,5 cm.


2012. február 22., szerda

Horgolt sapkák, avagy egy fura segélyakció I.


Néhány héttel ezelőtt találtam a Facebookon az Ember a vízben blog posztját egy "fura segélyakcióról". Az I. számú Gyermekklinika dolgozói arra kérték a kötni, horgolni, varrni szeretőket és segíteni szándékozókat, hogy az egészen picike koraszülötteknek, akik számára szinte, vagy teljesen lehetetlen megfelelő méretű rúgdalozót, bodyt és sapkát venni, készítsenek ruhákat. Az osztályon 400 (!!!) gramm és 6 kiló közötti nagyságú  babák vannak, a legkisebbekre a mi gyerekeink babáinak ruhái is jók lennének, míg a fejecskéjük körfogata a 22 és 32 cm között mozog. (Nyilván a 6 kilósoké már nagyobb, de rájuk biztosan tudnak ruhát és sapkát venni a "mezei" boltokban is.)
Úgy döntöttem, én is belevágok a sapkakészítésbe, megkerestem hát a felhívásban szereplő egyik kontaktembert, aki történetesen az osztály egyik nővérkéje, hogy érdeklődjek a részletek felől. Ő annyit kért, hogy nem szöszölős fonalból, lehetőleg kisebb méretekben készítsek sapkákat. Az első etapban három sapkát horgoltam, egy 22, egy 24 és egy 28 cm nagyságút. A sapkák a legegyszerűbb rövidpálcás megoldással készültek, amelyet a waldorf babák fejére is szoktunk horgolni a haj alá - de ilyen sapi leírását megtaláljátok például Tündérláttánál is. Egészen elképedtem a sapkák méretén - a 22 és 24 centiméteres még a lányaim babáira is kicsi... A legkisebb így elfér a tenyeremben:

A három sapka kevesebb, mint 50 gramm fonalból kijött. Ha tudtok, segítsetek ti is!

Fonal: Barka Mosó Masa

2012. február 15., szerda

Weöres Sándor: Csupa fehér

Fotó INNEN - jó kis recepttel! :)
Reggel süt a pék, süt a pék
gezemice-lángost.
Rakodó nagyanyó
beveti a vánkost.

Reggel nagy a hó, nagy a jég,
belepi a várost.
Taligán tol a pék
gezemice-lángost.

2012. február 11., szombat

Nyaklánc horgolt "gyöngyökből"


A héten ünnepeltük anyukám születésnapját, méghozzá egy viszonylag kerek számot! :)
Ezt a nyakláncot készítettem neki, amelynek alapötletét a Gyors és ötletes nemezelés című könyv borítóján látható, nemezelt golyókból készült nyaklánc adta. (Megvettem a könyvet, nem csupán a boltban hosszasan nézegetett borítóról dolgoztam ám! :)) Már csak azért is, mert - ahogyan azt már korábban is írtam - nagyon izgat a nemezelés, annak minden fajtája, de egyelőre szent tehénként még nem merem érinteni sem, csak a szakirodalmat gyűjtögetem, nyomtatott és online formában, hogy aztán egyszer csak előhozakodjak vele....)

Szóval egy ilyen nyakláncot szerettem volna készíteni, de a nemezelés helyett (most még) a horgolást választottam.
Kétsoros nyakláncban gondolkodtam, az alsó, hosszabbik sorba öt "gyöngy" került, a felső, rövidebbikbe három. A horgolt "golyókat" a körben horgolás "hatos szabálya" szerint horgoltam (lásd például ITT) a következő méretekben:
- az alsó sor két szélsó rózsaszín "labdáit" 12 szemig, a pirosakat 18 szemig, a középső sötétkéket pedig 24 szemig szaporítottam,
- a felső sor két szélső kék "golyóit" 12 szemig, a középső pirosat 18 szemig szaporítottam.

A "gyöngyöket" gyapjúval tömtem, mindegyiket egy-egy akrilgyöngy, valamint egy-egy úgynevezett stopper fogja közre, ez utóbbi tartja kiválasztott helyén az egyes elemeket, hogy ne tudjanak ide-oda csúszkálni. A "gyöngyöket" úgynevezett tigrisbajuszra, más néven sodronyra húztam fel, a sorok közé távtartót tettem, a végükre pedig természetesen kapcsot, másképp nehezen lehetne nyakba akasztani a "láncot".
A nyaklánchoz szükséges eszközöket - sodrony, stopper, stopperhez szükséges fogó, távtartó, végzáró - egy király utcai boltban, a Tűzgyöngyben vásároltam, aminek ezúton szeretnék ingyenreklámot csinálni, mert egyszerűen lenyűgöző kis boltocska. Eddig sosem jutott eszembe, hogy gyöngyből készítsek ékszereket, de itt nagyon komolyan kedvet kaptam.

Nagyon boldog születésnapot, anyukám!!!

Fonalak:
Piros - Barka Gilice Cseresznye
Rózsaszín - Barka Gilice Cseresznyevirág
Sötétkék - Baby Bamboo, színkód 127

2012. február 9., csütörtök

Falióra házilag - kisgyerekeknek


Egy ideje terveztem már, hogy készítek egy faliórát, ennek pedig egy december végi tapasztalatom volt az oka. A két ünnep között ugyanis meglátogattuk egyik barátnőmet és a Zitánál bő fél évvel idősebb kislányát. A fergeteges játéknak nem tudtam, hogyan vessünk véget sírás és toporzékolás nélkül. A barátnőmnek azonban van egy nagyon szép faliórája, amelyet számok helyett különböző színű szívek díszítenek. Jobb ötletem nem lévén, azt mondtam a lányoknak, hogy addig lehet még játszani, amíg a nagyobbik mutató eléri a zöld szívecskét, utána felöltözünk és elindulunk. (Ez egyébként kb. még öt perc játékot jelentett, amit nem kötöttem a gyerekek orrára, mert sosem tudom, hogy kisgyerekek szülei miért mondanak olyanokat pl. a játszótéren, hogy "még öt perc, aztán indulunk!"?)
Az ötlet tökéletesen működött. Röviddel azelőtt, hogy a percmutató a zöld szívhez érkezett volna, szóltam Zitának, hogy nézzen rá az órára, mert már nagyon közel van a mutató a kiválasztott szívecskéhez és készüljön, hogy mennünk kell. Mikor a mutató elérte az ominózus pontot, Zita maga mondta barátnőm kislányának, hogy akkor ő most elmegy öltözni, mert indulunk kell haza.
Nna, szóval ez adta az ötletet egy saját készítésű órához, hogy a nap mint nap ismétlődő változásokat - most indulunk sétálni, most fogunk ebédelni, most megyünk lefeküdni, stb. - segítsen átvészelni, és nagyobb érzelmi kitörés nélkül befejezni az éppen zajló játékot. És mivel egy három és fél éves gyereknek nem szeretnék még - jó sokáig - számokat tanítani, a számokat különböző motívumokkal, figurákkal akartam helyettesíteni. Hogy mi legyen ez a 12 motívum, azt éppen a fent emlegetett barátnőmmel együtt gyűjtögettük össze egy közös ebéd alkalmával.


Az óraszerkezetet és a hátlapként szolgáló farostlemezt kreatív boltban vettem, a hátlapot temperával festettem meg. Ha újrafesteném, inkább valamilyen fényesebb festéket, mondjuk - nem matt - akrilfestéket választanék, szerintem akkor szebben mutatna. (Hajlakkal próbálkoztam, többször is lefújtam a temperát, de úgy szívta magába a negyedik-ötödik réteget is, mint repedezett föld a vizet, így feladtam...)  A legkevésbé a székkel vagyok megelégedve öt óránál, eredetileg nem is akartam fekete kontúrral körbevenni, de annyira csúnya lett, hogy ez a körvonal valamicskét azért javított rajta. A többivel többé-kevésbé meg vagyok elégedve. Szerencsére a lányaim is, akikkel már "használjuk" is az órát - ma például akkor mentek el maguktól fürdeni, amikor a legkisebbik mutató a csigához ért. :)

2012. február 4., szombat

Kányádi Sándor: Betemetett a nagy hó


Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt, rétet,
minden, mint a nagyanyó
haja, hófehér lett.

Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó
maradt feketének.


2012. február 2., csütörtök

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Fotó INNEN.

"Mikor pedig betöltek Mária tisztulásának napjai a Mózes törvénye szerint, felvivék őt Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak. A mint megiratott az Úr törvényében, hogy: Minden elsőszülött fiú az Úrnak szenteltessék) És hogy áldozatot adjanak, a szerint a mint megmondatott az Úr törvényében: Egy pár gerlicét, vagy két galambfiat. És ímé vala Jeruzsálemben egy ember, a kinek neve Simeon volt, és ez az ember igaz és istenfélő vala, a ki várta az Izráel vigasztalását, és a Szent Lélek vala ő rajta. És kijelentetett néki a Szent Lélek által, hogy addig halált nem lát, a míg meg nem látja az Úrnak Krisztusát. És ő a Lélek indításából a templomba méne, és mikor a gyermek Jézust bevivék szülői, hogy ő érette a törvény szokása szerint cselekedjenek, Akkor ő karjaiba vevé őt, és áldá az Istent, és monda: Mostan bocsátod el, Uram, a te szolgádat, a te beszéded szerint, békességben: Mert látták az én szemeim a te üdvösségedet, A melyet készítettél minden népeknek szeme láttára; Világosságul a pogányok megvilágosítására, és a te népednek, az Izráelnek dicsőségére. József pedig és az ő anyja csodálkozának azokon, a miket ő felőle mondottak. És megáldá őket Simeon, és monda Máriának, az ő anyjának: Ímé ez vettetett sokaknak elestére és feltámadására az Izráelben; és jegyül, a kinek sokan ellene mondanak; Sőt a te lelkedet is általhatja az éles tőr; hogy sok szív gondolatai nyilvánvalókká legyenek. És vala egy prófétaasszony, Anna, a Fánuel leánya, az Áser nemzetségéből (ez sok időt élt, miután az ő szűzességétől fogva hét esztendeig élt férjével, És ez mintegy nyolcvannégy esztendős özvegy vala), a ki nem távozék el a templomból, hanem bőjtölésekkel és imádkozásokkal szolgál vala éjjel és nappal. Ez is ugyanazon órában oda állván, hálát adott az Úrnak, és szóla ő felőle mindeneknek, a kik Jeruzsálemben a váltságot várták."
(Lukács 2,22-38)

Fotó INNEN.
Február 2-án, Gyertyaszentelő napján arra emlékezünk, hogy Mária, születése után negyven nappal, bemutatta Jézust, elsőszülött fiát a jeruzsálemi templomban. Az elsőszülött bemutatását és megváltását a Kivonulások könyve írja elő - József és Mária áldozatként két galambfiókát mutatott be, az elsőszülött fiút pedig az Úrnak szentelték. A jelenlévő idős Simeon Jézust a nemzeteket megvilágosító fényességnek nevezte. 
Gyertyaszentelő Boldogasszony napján azért szenteljük meg az emberi lelket jelképező gyertyát, hogy az isteni fény kiáramolhasson, és eltölthessen bennünket. Régi szokás, hogy a gyermekek mellett, keresztelőjük napjáig, gyertyát égettek, hogy távol tartsa tőlük a rontó szellemeket, betegségeket. A haldokló, súlyos betegek mellett ugyancsak gyertyát égettek, hasonló okokból.
Ez a nap ugyanakkor Mária megtisztulásának napja is egyben - a zsidó törvények szerint Mária bemutatta a gyermek születése utáni tisztulási áldozatot.
Fotó INNEN.
A néphit szerint a medve, téli álmából felébredve, ezen a napon bújik ki a barlangjából, hogy megnézze, milyen az idő. Ha megpillantja az árnyékát, hosszú télre számít és visszabújik, ha azonban borús az idő és hideg van, akkor a közeledő tavasz reményében előbújik.
Az évszakasztalról ezen a napon tűnik el a csillag, amely a Háromkirályokat elvezette Betlehembe, az újszülött Jézushoz.
Fotó INNEN.
A pesthidegkúti waldorf iskola honlapján találtam egy figyelemre méltó írást Gyertyaszentelő napja kapcsán.
További források ITT és ITT.
A medvével kapcsolatos hiedelemről, illetve annak Jókai Mórhoz való kapcsolódásáról ITT olvashattok.