2011. szeptember 29., csütörtök

Mihály napja

A kép forrás ITT.

Az idei, szokatlanul langyos szeptemberben is érezzük, hogy közeleg az ősz és nyomában a tél. A napok egyre rövidülnek, az éjszakák hosszabbodnak, egyre fogy a meleg és a fény, lassan, de biztosan gyalogolunk bele a hidegbe és a sötétbe. A mai nap, Mihály napja, több szempontból is jelentős fordulópont ebben a folyamatban.
A kép forrás ITT, a teljes oltárkép pedig ITT.
Ezen a napon hajtották haza a legelőkről a tavasszal kihajtott állatokat, mert úgy tartották, Mihály napja után már nem nő a fű. Ekkor a juhászok és pásztorok elszámoltak az állatokkal, a gazdáikra bízták azokat, míg ők maguk kapták fizetségüket és elbocsáttattak. Ez a nap a cselédfogadás napja is: rendszerint ilyenkor váltak meg az elégedetlen gazdák szolgáiktól és kellett azoknak új helyet keresniük.
A kép forrása ITT.
Ha ezen, a hideg beálltát jelentő napon a juhok, disznók szorosan összebújtak éjszakára, az hideg, hosszú telet jelentett, míg ennek ellenkezője enyhét és rövidet.  Ugyancsak a néphit szerint a halak ezen a napon merültek a tavak, folyók mélyére az iszapba. Mihály napján tilos volt a mosás és a mángorlás, ha valaki megszegte az előbbit, akkor kisebesedett a keze, ha az utóbbit, akkor háza felett egész évben dörgött az ég. Szintén ettől a naptól tilos volt a szabadban szellőztetni az ágyneműt.
Szeptember 29. után kezdték törni a kukoricát és ezen a napon kezdődött az úgynevezett kisfarsang, ami egészen november 25-ig, Katalin napjáig tartott.
A kép forrása ITT.
Szent Mihály a hét arkangyal egyike, legyőzte a gonoszt megtestesítő sárkányt, ezért gyakran ábrázolják karddal a kezében, miközben lábával egy sárkány-szerű lényre tapos. Ugyanakkor ő az, aki az Utolsó ítéletkor megítéli az emberek cselekedetét, így további attribútuma a kezében tartott mérleg. Mihály napja az évkör négy sarokpontjának egyike, az ősz első ünnepe, közel az őszi nap-éj egyenlőség napjához. Bátorsága, amellyel a sárkányt legyőzte, minket is bátorságra ösztönöz: legyünk úrrá félelmeinket, amelyek halandóságunkból fakadnak,nézzünk szembe az elmúlással, a sötéttel, a hideggel. A kezében lévő mérleg ugyanakkor a kiegyenlítődésre is utal – szeptember 29. már a mérleg havába esik, abba a hónapba, amikor a fény és a sötétség kiegyenlítődésével a jó és a rossz is egyensúlyba kerül. Ahogy nő odakint a sötét és a hideg, úgy kell nőjön bennünk a hit és a bizalom abban, hogy az elmúlást jelentő hónapok után ismét tavasz lesz, újjászületés. Mihály napjával kezdődik az a visszahúzódás és befelé fordulás, amely segít megtalálni magunkban a hitet és a bizalmat. Visszahúzódik és magába fordul a természet is. Mihály bátorsága és akarata segít minket abban, hogy az egyre fogyatkozó külső fényt egyre növekvő belső fénnyé változtathassuk, amely aztán az év egyik leghosszabb napjának éjszakáját, a Karácsonyt ragyogja majd be. A belső fényt annál inkább sikerül megőriznünk, minél tudatosabban lépünk az őszbe, majd a télbe, minél inkább szembe tudunk nézni belső sárkányainkkal.
A kép forrása ITT.
Az óvodában a Mihály napot a sárkánymesével, sárkányeregetéssel és a rokonainkkal, barátainkkal megosztható Mihály cipó elkészítésével ünneplik meg a gyerekek. A mi évszakasztalunkon a Mihály napra az aranyszínű selyemkendő, valamint a papírsárkányt eregető kisfiú utal – a figura ötlete az Egy szegletnyi természet c. könyvből származik.

A Mihály nappal kapcsolatban érdekes összefoglalót ad a gödi, a tamási, valamint a gödöllői waldorf intézmények honlapja, ez utóbbin egy sárkánymesét is találunk.

További források:
Keresztény művészet lexikona, Corvina Kiadó, 1986.

2011. szeptember 25., vasárnap

Horgolt tűpárna


Egyik barátnőmnek készült ez a tűpárna, méghozzá a neve napja alkalmából. Körülbelül fél évvel ezelőtt kapott a családjától egy varrógépet és azóta rendszeresen varr, gondoltam, talán örülni fog egy sk tűpárnának.
Az ötletet GKriszti blogján találtam, aki gyönyörű horgolt virág tűpárnákat készít. Én a virágmintát nem mertem bevállalni - próbálkoztam vele, de egyszerűen nem lett szép :( -, ezért egy egyszerű kör alakú, közepén gombbal díszített párnát készítettem, melyet gyapjúval tömtem ki.

Fonalak: Gilice különböző árnyalatai, kivéve a fehér, mert az régebbi, ismeretlen eredetű.

2011. szeptember 21., szerda

Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?

Öt ujja van gesztenyefa-
levélnek.
Öt ujja van, mint a gyerek
kezének.
Öt ujja van? Nem mind olyan.
Legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja,
Hét ujja,
Hozzá még a hátulja
.

2011. szeptember 17., szombat

És még egy ajtódísz - avagy ajándék az olvasónak VI.


Ez az ajtódísz Gabinak, a fonalboltosnak készült! :) Ő ugyanis az az olvasóm, aki az előző bejegyzésben megemlített három olvasó közül kimaradt és végül nem őszi ajtódíszt kapott. Ennek oka, hogy amikor a  fonalak között válogattam azon gondolkodva, hogy kinek milyen színű ajtódíszt horgoljak, találtam egy - szerintem - csodálatos hármast, amelynek viszont semmi köze nincs az őszhöz. Mivel azonban Gabi akkoriban osztotta meg a blogon, hogy a bolt új helyre költözik, kaptam az alkalom, hagytam az őszi színeket és arra gondoltam, hátha jó szolgálatot tesz majd ez a koszorú az új bolt ajtaján.

Fonalak: (mi más is lehetne, mint) Barka Gilice különböző árnyalatai

2011. szeptember 13., kedd

Őszi ajtódíszek – avagy ajándék az olvasónak V.


Július első felében nem jutottam az internet közelébe. Mikor közel két hét után újra leültem a gép elé, nagy meglepetéssel konstatáltam, hogy az addigi négy olvasómból hét, azaz hét lett!!! :) Nem tudtam azonban, hogyan keressek utána annak, hogy milyen sorrendben lettek az olvasóim, így mikor közel egy hónapja elkezdtem agyalni az ajándékukon, arra jutottam, hogy egyszerre ugyanazt fogják kapni. Aztán nem olyan régen – hihetetlen számítógép-fenomén vagyok! – rájöttem arra is, hol tudom megnézni, ki mikor lett az olvasóm, de akkor már nem akartam visszacsinálni a dolgot, illetve az egyikkőjüket mégis kivettem a „csapatból”, hogy miért, az egy későbbi bejegyzésből majd kiderül :)

Szóval Zsuzsinak és Mammkának őszi ajtódíszt szántam ajándékul, de mivel szeretem, ha a mi ajtónkon is lóg valami, készítettem egyet magunknak is.

A horgolt koszorú ötletét innen vettem, de a színeket őszire hangoltam. Nagyon sokáig törtem az agyam és kutakodtam, hogy mivel díszítsem a koszorúkat. Először különböző termésekre gondoltam, de arra jutottam, hogy azok nem élnék túl a postázás viszontagságait. Aztán szerettem volna leveleket horgolni, de sem az interneten nem találtam olyat, ami tetszett volna, sem magam nem tudtam kiagyalni olyan mintát, amivel elégedett lettem volna. Így vásároltam színes leveleket, ezeket, valamint a nemrég nemezelt gesztenyéket ragasztottam a koszorúkra. És egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy a gesztenyék túlélik az utat….

Fonalak:
A vastagabb sötétbarna GGH Big Easy, színkód 06, a többi Barka Gilice különböző árnyalatai

2011. szeptember 9., péntek

Örödögfarok, vagy amit akartok!


Nagyobbik lányom macskabolond, a közelmúltban többször változott ő maga is cicává. Végiggondolva, hogy mivel tudnám segíteni a szerepjátékot, erre a megoldásra jutottam. Körmöcskével készültek a fülek, a farok, valamint az „öv” is, amelynek segítségével a rávarrt farkat a derekára erősítheti a gyerkőc. A füleket gyapjúval tömtem – ha lett volna sötét színű gyapjúm, az sokkal jobban mutatott volna -, majd egy vékony hajráfra erősítettem.
A „szettet” különböző vendégeink különböző módon értelmezték, volt már ördögszarv és -farok, volt már kutya-, maci-, stb. fül és -farok, és még ki tudja, mi minden!?

A fonal évekkel ezelőtt vásárolt, ismeretlen eredetű.

2011. szeptember 2., péntek

Nemezelt gesztenyék


Mindenféle őszi dolgokon ügyködöm éppen, amelyeket - reményeim szerint - hamarosan meg is mutatok. Ezekhez készültek ezek a nemezelt gesztenyék, talán felismerhetőek! :) Életemben először nemezeltem, a meleg vizes-szappanos variációt választottam, az ötlet pedig a Praktika magazin aktuális számából való.